Ce am citit in ianuarie si ce carti mi-am cumparat

Desi a fost o luna plina de emotii si drumuri lungi, am reusit – nu ca as sti cand si cum – sa citesc nu mai putin de zece carti, ceea ce e satisfacator, desi ca intotdeauna sper la mai bine. Ma rog, toate se fac in ordinea importantei, deci intai de toate sa-mi ordine in viata, ca romanele clasice de pe raft le voi citi eu candva.

La cumparat am avut avant in aceasta luna si am adaugat in biblioteca 23 de titluri noi. Ce-i drept, sper ca in februarie sa fiu mai cumpatata, ca altfel raman si fara bani de chirie. Ori de seminte si bere cu lamaie, ceea ce e mai rau. Ce am achizionat?

De pe Targulcartii.ro mi-am facut cadou trei romane, la preturi tare bune.

 1. Fight club de Chuck Palahniuk
 2. Beautiful You de Chuck Palahniuk
 3. 2001: Odiseea spatiala de Arthur C. Clarke

Tot de la un anticariat online, de aceasta data printrecarti.ro, mi-am cumparat de 65 de lei zece carti. Afacerista sunt.

 1. Somnul de veci. Doamna din lac de Raymond Chandler
 2. Dracula de Bram Stocker
 3. La rascruce de vanturi de Emily Bronte
 4. Adio, arme de Ernest Hemingway
 5. Rosu si negru de Stendhal
 6. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
 7. Timpul dezarticulat de Philip K. Dick
 8. Razboiul lumilor de H. G. Wells
 9. Omul invizibil de H. G. Wells
 10. Fantoma de la opera de Gaston Leroux

Prima comanda de la okian.ro facuta a insemnat doar trei carti, doua in engleza si una in romana.

 1. My grandmother sens her regards and apologises de Fredrik Backman
 2. The remains of the day de Kazuo Ishiguro
 3. Martianul de Andy Weir

Prin ceva aliniere negativa a planetelor (ca am cheltuit ceva bani), am ajuns intr-o librarie si ca si cum rafturile de acasa nu ar fi fost ticsite cu carti de citit neaparat, am cumparat alte sapte titluri pentru ca de ce nu?

 1. Jurnal de librar de Anca Zaharia
 2. Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie
 3. Fata care citea in metrou de Christine Feret-Fleury
 4. Omul ilustrat de Ray Bradbury
 5. Omul din castelul inailt de Phip K. Dick
 6. Primele doua volume din Fluturi de Irina Binder

In materie de lectura luna ianuarie a fost destul de buna, nu am apucat sa scriu despre toate cartile citite, dar o voi face acum pentru ca unele dintre ele merita.

Cu ultima suflare de Paul Kalanithi a fost o biografie emotionanta, la care am plans si pe care recunosc ca am citit-o in noaptea dintre ani. Se cheama ca am trisat la numerotare? Ma rog, nu acest aspect e important, ci faptul ca vorbim de o carte obligatorie, care nu te va lasa indiferent cu siguranta. Cititi mai multe in recenzie.

Jocul lui Gerald de Stephen King. Stiti deja ca mie imi place cam tot ce scrie King, dar aceasta scriere e chiar buna. Povestea in sine iti transmite o emotie, un sentiment de groaza, amintirile contribuie si ele la senzatie de apasare. Per total a fost o carte buna, de la care aveam nevoie de pauze. Recenzia aici.

Beautiful You de Chuck Palahniuk a fost romanul de la care mi-am luat cu greu gandul dupa ce l-am finalizat. O satira a sexului foarte buna, o ironie la adresa cucoanelor si fetiscanelor care isi uda chilotii la fiecare roman de duzina cu vampiri aparut. Cu siguranta voi mai citi Palahniuk. Despre carte mai multe aici.

Timpul dezarticulat de Philip K. Dick care a fost mult mai aproape de mine fata de alte scrieri ale domnului Dick, o scriere ce m-a incantat prin latura psihologica, ceva ce poti aborda cu usurinta daca esti un novice in ale genului SF. Recenzia e disponibila aici.

Toata lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr, un roman cu tema istorica, de la care asteptam mai multa emotie, destul de bine scris si care nu trebuie totusi neglijat. Recenzia completa aici.

Femeia de hartie de Rabih Alameddine, cartea lunii ianuarie, asa cum deja am spus, o carte despre carti, depresie si frica de oameni. Nimic mai bun. Recenzia aici.

Fantoma de la opera de Gaston Leroux, un roman clasic care mi-a incantat vazul si inima prin scriere si in mare parte prin poveste. Erik, fantoma, a fost un personaj de care m-am atasat, memorabil si desi restul personajelor mai mult m-au iritat, am ignorat totul de dragul acestui personaj.

2001: Odiseea spatiala de Arthur C. Clarke. Un roman de cinci stele, un stil curat, clar, cu o doza puna de suspan, presarata fix unde trebuie. Nu am nimic in plus de adaugat ori comentat.

Jurnal de librar de Anca Zaharia nu e un roman, ci aduna in paginile sale peripetiile Ancai din perioada in care a lucrat ca librar. Nu ii pot face o recenzie, nu am facut-o nici pe goodreads fiindca nu cred ca e cazul. Mie mi-a placut, pentru ca o urmaresc pe Anca iar situatiile prezentate de ea reflecta mentalitatea bolnava a romanilor. Deloc surprinzatoare situatiile daca nu traiesti intr-o bula.

Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie a fost ultima carte citita, care mi-a placut si nu prea. Umor bun, nimic de zis. Dialogurile fortate si aceasta combinatie intre elemente SF si momente si personaje tipic romanesti m-au bulversat. Ce-i drept simt nevoia sa percep scrierea ca pe o ironie la tot ce Romania inseamna si nu ca pe o carte de fictiune in care scriitorul mai are de munca.

In continuare simt nevoia unor lecturi profunde si ma voi axa pe cartile cu greutate, chiar daca asta va insemna sa nu citesc mai mult de patru-cinci carti in februarie. La voi cum a fost luna?

 

Share this...
Share on Facebook41Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 comentarii la „Ce am citit in ianuarie si ce carti mi-am cumparat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *