Timpul dezarticuluat a lui Philip K. Dick iti demonstreaza ca nu esti o ciudatenie a naturii

Desi i-am citit deja trei dintre cartile scrise, nu stiu a spune daca imi place Philip K. Dick ori ba. In principiu omul e bun si ceva din stilul lui imi aminteste de King si Murakami in ideea in care libertatea de creatie e vizibila cu usurinta. Dick nu a scris tinand cont de niste regului, ci mai degraba dupa cum a vrut pana lui (aia de scris, nu alta). Din ce am inteles de pe diferite site-uri, scriitorul era izbit in moalele capului de catre inspiratie, tocmai cand se afla sub influenta subsantelor mai mult sau mai putin legale. Si asa scria.

Cu toate acestea e un zeu al genului SF, multe dintre cartile lui au fost ecranizate – nu ca acest aspect l-ar face neaparat un scriitor bun – si eu zic ca merita atentie. Pentru ca de cele mai multe ori nu scrie doar ceva capabil sa vand, nu e actiunea cea care atrage la cartile lui, ci ideile pe care le transmite in mod indirect prin personaje si poveste. Din acest motiv „Viseaza androizii oi electrice?” a fost una din cartile mele preferate ale anului 2017.

Timpul dezarticulat a fost si mai aproape de mine decat celelalte doua cati citite. Desi m-a tinut in suspans mult mai putin, m-a atras partea psihologica a scrierii. Sau, altfel spus, mi-a placut fiindca eroul este un tip care isi rateaza viata – potrivit unor oameni cu dorinte si vise mediocre, daca e sa ma intrebati pe mine – fiindca nu are, la cei 46 de ani ai sai, o familie si un job normal. Ce-i drept slujba acestuia e cel putin bizara. In fiecare zi participa la un concurs intitulat „unde e omuletul verde”, concurs in cadrul caruia trebuie sa ghiceasca unde va aparea omuletul colorat a doua zi. Se pare ca eroul nostru castiga de fiecare data.

In timpul dezarticulat nu prea avem elemente SF. Ba din contra, in prima instanta, urmarim existenta „ratata” a eroului, Ragle Gumm, care se inchide zilnic intre calcule si hartii si pe a surorii si cumnatului sau, Margo si Vic, oameni cu preocupari cat se poate de normale, Asa cum se asteapta cititorul, intervin in cele din urma si momentele care ies din sfera normalului, a banalului. In timp ce Vic cauta explicatii filosofice in cele mai banale reactii ale oamenilor, eroul nostru are cateva halucinatii ce-l arunca in timp, intercepteaza niste transmisiuni radio fara sens si ajunge la ipoteza existentei unei conspiratii impotriva sa. In fond era cel mai impotant om din lume.

Cumpara cartea de pe libris.ro ori elefant.ro

Cartea se citeste foarte usor, scriitorul te tine in poveste printr-o relatare foarte simpla a celor intamplate. In fond, desi nu ai suspans cat sa-ti rozi unghiile de nerabdare, un sentiment continuu de curiozitate tot exista. Capitolele sunt relativ scurte si se termina astfel incat sa vrei sa-l citesti si pe urmatorul. Cu siguranta voi mai citi ceva de la Philp K. Dick pentru ca totusi omul a stiu ce face.

Voi ce parere aveti despre carte, scriitor?

Vezi pe nemira.ro lista cartilor publicate.

Share this...
Share on Facebook27Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 comentarii la „Timpul dezarticuluat a lui Philip K. Dick iti demonstreaza ca nu esti o ciudatenie a naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *