Beautiful you, de Chuck Palahniuk – de la 50 shades of Grey la o satira buna a sexului

Desi am terminat de citit aceasta carte de cateva ore bune, inca meditez la ea si nu datorita faptului ca trebuie sa-i scriu o recenzie, ci pentru ca e atat de expresiva si plina de sensuri aceasta carte incat simt ca nu am reusit sa inteleg tot ce se cerea inteles. Mi-e clar ca nu trebuie sa o judec ca ceea ce este la o prima vedere, ci sa vad in aceasta tehnica a absurdului folosita adesea de scriitor o incercare de a exprima tocmai defectele lumii in care traim.

Pana acum cateva zile nici nu am auzit de aceasta scriere. A fost de ajuns sa citesc o singura recenzie ( pe care o gasiti aici) pentru ca acest roman sa fie achizionat. M-a atras idee cartii si faptul ca se anunta o lectura erotica ( uite ca-mi permit sa admit public ca citesc cu placere carti despre sex). De asemenea Palahniuk era pe lista mea de to read de foarte mult timp. Prin urmare se intelege ca aveam asteptari prea mari de la aceasta carte. Iar in prima instanta am fost foarte dezamagita.

Cartea debuteaza cu o scena aproape de final, una menita sa socheze pentru ca mai apoi actiunea cartii sa se intoarca in momentul in care povestea a inceput de fapt. Penny Harrigan e o gagica nu atat de sexy si nu atat de inteligenta precum protagonistele perfecte ale romanelor de duzina, care isi intalneste partenerul asa cum Anastasia il intalneste pe mr. Grey. Ea – ca o impiedicata veritabila – strangea scamele de pe jos, in timp ce el, zeu al frumusetii si al sexului, cu bani multi, apare de nicaieri si ii intinde o mana de ajutor, in speranta ca daca o ajuta acum, fata se pune in genunchi mai tarziu. If you know what i mean…

Mno, astia doi isi dau intalnire si dupa o perioada trec de la simple politeturi la „hai sa vedem cate orgasme iti dau intr-o noapte”. Slava divinitatii dupa prima scena de sex scapam de umbra scrierii lui James. Pentru ca Linus Maxwell ( asa se numeste zeul sexului, adicatelea protagonistul) face pe toate iubitele sale experimente. Mai exact probeaza niste jucarii sexuale inainte de a le scoate pe piata. Si atat de bune ce sunt acele jucarii ca ameninta sa inlocuiasca toti barbatii, dar si sa omoare femeile de placere.

Povestea devine treptat mai buna. Se ironizeaza aceasta tendinta a publicului de a se indrepta mereu spre literatura de consum, spre produsele promovate excesiv. Romanul in sine e o „satira a sexului si a consumerismului”, motiv pentru care primeste un punct in plus. M-a dezamagit in schimb stilul scriitorului. Ma asteptam la mai mult, exprimarea e superficiala. Astept sa vad ce a facut Palahniuk in cartile sale mai celebre.

Per total e o carte relativ ok. Nu e pentru oricine. Nu e pentru pudici si nici pentru oamenii cu prejudecati. E pentru cei care vad dincolo de scenele erotice ori limbajul vulgar. Daca indeplinesti criteriile, se prea poate sa-ti fie pe plac. Daca nu, ignora cartea si treci mai departe.

Cartea poate fi achizitionata de pe libris.ro, elefant.ro

 

Share this...
Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *