Sa nu ma parasesti, Kazuo Ishiguro – si talentul de a captiva cititorul

Un scriitor bun este pentru mine cel care ma tine in priza, chiar daca povestea pe care o spune nu e pe placul meu neaparat. Pentru ca da, nu mi-a placut deloc ideea cartii pentru ca e dureroasa, inumana chiar. Si totusi mai greu de digerat sunt reactiile personajelor in fata unui presupus inevitabil.

„Sa nu ma parasesti” e mai mult decat  povestea unor donatori de organe fara voia lor. E povestea gesturilor marunte de mare insemnatate care pot schimba cursul unei vieti. E o poveste tragica, nu neaparat prin final, ci inca de la primele pagini.

Vocea cartii e Kathy, o ingrijitoare aflata in ultimele luni de cariera, care deapana amintiri din perioada in care a fost eleva la Hailsham, dar si cea de dupa. Desi crescuti ca donatori de organe, marile tragedii ale personajelor sunt de fapt conflictele marunte si nu imposibilitatea in care se afla de a-si alege propriul drum in viata.

M-a iritat si ingrozit acest aspect. Voiam o revolutie, o altfel de reactie, nu supunere. S-a pus accentul pe triunghiul (nu atat de) amoros dintre Kathy, Tommy si Ruth, pe nevoile si copilariile celor trei. Recunosc ca relatia dintre Tommy, un baiat aparent dificil si Kathy m-a emotionat si m-a incantat pentru ca cei doi par sa se inteleaga dincolo de cuvinte. Ruth in schimb e egoista, rea, dar atat ea cat si cea mai mare parte a personajelor ne amintesc ca intotdeauna – oricat am incerca sa demonstram contrariul – propria fericire e mai importanta decat a celorlalti.

Indubitabil, romanul merita citit. Scrierea e misterioasa, dar simpla, ca o poveste spusa cu o sticla de vin. Emotia e la fiecare pagina. Cu siguranta voi mai citi Kazuo Izhiguro pentru ca inca simt greutatea ultimei lecturi.

Cumpara cartea de pe elefant.ro, libris.ro si varianta in engleza de pe OKIAN.ro.

Share this...
Share on Facebook15Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 comentarii la „Sa nu ma parasesti, Kazuo Ishiguro – si talentul de a captiva cititorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *