De ce citesc serii fantasy?

Spun unii ca a citi serii fantasy e la fel de util pentru creierul tau ca a sta la plaja cu un pai intre dinti. Aceasta afirmatie care debordeaza de idiotenie are la baza argumentul absolut satisfacator conform caruia nu inveti nimic dintr-o carte cu personaje si intamplari fantastice. Adica de ce ciubotica cucului sa citesti despre cum sa invingi un white walker cand in viata reala nu te vei confrunta niciodata cu unul. Mno, nici Christian Grey nu e rupt din realitate si nu am vazut multe femei afectate de veridicitatea celor citite in acele carti.

Lasand la o parte parerile acestor perfectionisti care lucreaza 24 din 24 la intelectul lor, trecem nepasatori la motivele pentru care Harry Potter (de exemplu) va fi mereu deasupra a tot ce am citit si de ce aleg mereu seriile fantasy:

Pentru ca uneori viata chiar e plictisitoare. Chiar daca faci ce-ti place, ai jobul visurilor si un om perfect langa tine (nu exista perfectiune in nimic in viata, dar vorbim ipotetic), tot ajungi intr-un punct in care ai nevoie de un refresh, de ceva in plus. Si de aceea ne plac cartile. Pentru suspans, pentru momentele in care suntem surprinsi, pentru scenele faimoase de sex cu vampiri, daca vreti.

Si oamenii mari pot citi basme, nu? Stiu ca fiecare varsta are farmecul ei, dar melancolia dupa zilele alea in care totul era un cantec si-o voie buna ne apuca pe toti. Cum calatoriile in timp inca nu sunt o optiune realizabila, alegi sa deschizi o carte pentru ca vrei sa mai crezi pentru putin timp ca binele invinge mereu si ca fata buna chiar ramane cu printul pentru ca asa le-a fost scris.

Hrana pentru creierul meu sunt romanele fantasy. Dintotdeauna am avut o imaginatie bogata, mai multi prieteni imaginari decat reali – in mare sunt aceeasi – si mereu cand fugeam de realitate o faceam prin intermediul imaginatiei. Nu spun ca romanele in care actiunea se petrece in lumea mea nu m-ar pasiona, dar nu-mi bucura mintea la fel de mult.

Acum e randul vostru sa vorbiti din tastaturi si sa spuneti de ce credeti ca o serie fantasy nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca unui cititor. Si desigur sa recomandati titluri. De asemenea astept si comentarii in care sa explicati de ce acest gen nu va place. Pentru ca suntem oameni cu opinii diferite si trebuie sa ne acceptam unii pe altii. 🙂

Share this...
Share on Facebook46Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

6 comentarii la „De ce citesc serii fantasy?

  1. Mie imi plac cartile fantasy si nu vad absolut nici un motiv pentru care nu as citi :), bineinteles ca este o chestiune de gust. Eu cred ca si din cartile fantasy ai ceva de invatat. Sunt de acord cu tine ca nu ne vom intalni niciodata cu magi, vrajitori, zane, vampiri sau alte personaje fantastice, dar asta nu inseamna, ca ceea ce se intampla in rest in carte nu poate fi o situatie din care sa ai de invatat. In plus, te poarta intr-un univers magic, diferit de realitatea in care traim. 🙂 🙂

  2. Cei care spun ca nu le place genul fantasy probabil ca nu au gasit romanul potrivit apartinand acestui gen, pentru ca sunt mai multe tipuri de fantasy: low fantasy, high (epic) fantasy, medieval fantasy, urban fantasy etc. Stilurile autorilor sunt de asemenea dintre cele mai diverse: unii se axeaza pe romance, altii pe aventura, pe strategie, actiune, lupta, worldbuilding etc. De fapt, fenomenul este foarte complex pentru a putea fi analizat intr-un comentariu si chiar intr-un articol. Cine nu are ce invata dintr-o carte fantasy probabil considera ca nu are nimic de invatat in general si le stie pe toate. Autori? Recomand cu drag Brandon Sanderson, Tolkien, George Martin, Andrzej Sapkowski, Patrick Rothfuss, O.G. Arion, Peter V. Brett, Steven Erikson, J.K. Rowling, Joseph Delaney, Robert Jordan, Anne Rice, Armstrong, Paolini, Garth Nix si mai am multi de descoperit. Pentru cei mai tineri recomand si Angie Sage. Lista se tot mareste. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *