Procesul, de Franz Kafka – o scriere impecabila si o poveste haotica

L-am pus pe scriitorul evreu in topul cartilor clasice tocmai pentru ca Procesul acestuia e un must read de care toata lumea mai mult a auzit, ca de citit ne incumetam mai greu. Personal nu eram atrasa de roman, dar aveam credinta ca voi spune cu o mai mare mandrie si emotie ca sunt bookblogger dupa ce l-am lecturat pe Kafka.

Contrar asteptarilor mele, foarte realiste si mature de altfel, acum ca am terminat Procesul nu ma simt cu nimic mai buna decat ieri. Am citit o carte scrisa de un om talentat in ale cuvintelor, dar care a creat multe situatii absurde in romanul sau. Deci, per total, frumusetea acestei lecturi a fost stirbita (sau poate amplificata) de momentele mai putin realiste  in contextul actual (desi e poate prea mult spus).

In centrul povestii se afla K., un personaj masculin orgolios, cu o atitudine de superioritate, pe care aproape ca nu o paraseste pana la replica de final. Inca din primele pagini acesta afla ca e acuzat intr-un proces, insa cititurol nu stie ce acuze i se aduc protagonistului si cu atat mai putin daca e vinovat sau nu. Si de fapt, tot romanul continua in aceeasi linie, se incearca rezolvarea procesului, se descriu sedinte si intamplari, unele dintre ele interesante, altele bizare.

Recunosc ca am citit primele 50-60 de pagini cu un mare interes, dar apoi am inceput sa trag de mine pentru a finaliza lectura. Sfarsitul, desi nu aduce o rezolvare sau o incheiere neaparat (se pare ca mai toate operele lui Kafka nu sunt finalizate) mi-a placut. Nu doar scena finala, ci si intalnirea din capitolul anterior.

Daca esti in relatii bune cu clasicii sau daca o scriitura buna te satisface, atunci citeste-l pe Kafka. In pofida a tot ce am scris in aceasta recenzie, personal nu imi doresc sa ma opresc aici cu descoperirea operei scriitorului. Voi ce parere aveti de aceasta opera?

 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

7 comentarii la „Procesul, de Franz Kafka – o scriere impecabila si o poveste haotica

  1. Eu am citit romanul acum vreo 15 ani, motiv pentru care nu imi mai aduc aminte prea bine actiunea insa imi amintesc ca mi-a placut la acel moment si chiar mi s-a parut o buna oglinda a societatii in multe dintre aspectele ei.

  2. Off, am încercat de două ori să citesc „Procesul”, o dată prin facultate, și a doua oară acum vreo doi ani, dar n-am reușit să trec de primele 30-40 de pagini… 🙁 M-a plictisit teribil și nu i-am văzut rostul. Poate la un moment dat voi relua lectura, deși mă îndoiesc. Aș fi mai curioasă cu privire la „Metamorfoza”, ca să fiu sinceră!

    1. Da. Am vazut Metamorfoza la teatru și mi-a plăcut tare mult. Dar in fond, nici nu contează dacă ai citit „Procesul” sau nu. Citește ce-ti place, nu ce iti cer canoanele intelectualilor lu’ Peste.

        1. Ce-i drept poți găsi și multe cărți foarte mișto. Am fugit de genul SF și acum nu ma satur de el, am spus ca nu am de gand sa citesc 1984 prea curând și totuși am făcut-o și mi s-a părut una dintre cele mai bune cărți ale anului in curs. Ma rog, important e sa nu ai impresia ca e ceva greșit cu tine dacă nu îți place o carte „mare”. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *