Viseaza androizii oi electrice? – Philip K. Dick

Am tot rescris acest prim paragraf de cateva ori si ba nu sunt multumita de ce scot din tastatura, ba mi se pare ca nici nu gasesc o idee relativ coerenta care sa exprime intr-o modesta masura starea de spirit data nu atat de povestea in sine, cat de cel care a scris-o. Dupa prima lectura, Philip K. Dick m-a lasat in incertitudine si cu o dorinta de a nu ma apropia de cartile lui in viitorul apropiat, pentru ca mai apoi sa ma castige cu aceasta scriere.

Romanul care sta la baza filmului Blade Runner ne ofera drept scena o lume post-apocaliptica, in care oamenii isi induc stari prin apasarea unor butoane si isi cumpara animale electrice, cele reale fiind raritati care se vand cu preturi exorbitante.

 E interesant aici de subliniat nevoia specific umana de afectiune, toata lumea isi doreste un animal, nu neaparat fiindca face dovada unei situatii financiare superioare celorlalti, ci pentru ca vor sa se agate de ceva. Bineinteles e doar o interpretare tipic feminina, putin propabil ca acelasi gand sa-i fi trecut si scriitorului prin cap.

In centrul povestii e Rick Deckard, un vanator de recompense, a carui job consta in uciderea androizilor, un fel de roboti cu trasaturi umane, care au evadat de pe alte plante, visand la libertatea oamenilor. Din dorinta de a-si cumpara un animal real, Rick accepta o misiune aparent sinucigasa: capturarea intr-o singura zi a sase androizi.

De aici fascinatia mea a crescut si nu doar fiindca aveam parte de supans, ci datorita aspectului filosofic al actiunii. Protagonistul oscileaza intre un justitiar indreptatit si un asasin care omoara la comanda. Si aici revenim la interpretare: poate omul sa-si urmareasca visurile fara sa tina cont de oamenii din jurul lui?

Sfarsitul mi s-a parut putin abrupt si recunosc ca as fi avut nevoie de ceva mai mult. M-a intristat cumva nu fiindca e unul tragic, ci prin ideea despre viata pe care scriitorul – nu stiu daca in mod voit sau nu – a reusit sa mi-o transmita.

Philp K. Dick se remarca printr-o scriitura foarte buna si printr- o capacitate remarcabila de a oferi cititorului noi idei la care sa mediteze, nu pe tava, ci prin intermediul faptelor persoanjelor sale. Sunt tare curioasa ce mai are de oferit autorul. Printre cititorii acestui blog avem si fani Philip K. Dick dornici sa ofere rcomandari de lectura?

Cumpara cartea in format fizic de pe nemira.ro

 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 comentarii la „Viseaza androizii oi electrice? – Philip K. Dick

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *