…Sa ucizi o pasare cintatoare, de Harper Lee -una dintre scrierile care te formeaza

Desi de aceasta carte am tot auzit, am lasat-o in to read asa cum lasi toate romanele celebre pe care vrei sa le citesti fiindca vorbeste toata lumea despre ele si nu fiindca simti ca te atrag neaparat. In ultimile luni am realizat ca unele scrieri nu sunt celebre fara motiv si astfel am descoperit oameni talentati precum George Martin, George Orwel si Harper Lee. Din pacate, Lee nu si-a prea exploatat latura scriitoriceasca iar de la aceasta mai avem spre lecturare doar „Du-te si pune un strajer”, care e si continuarea cartii recenzate in acest articol.

Romanul prezentat are trasaturile unei carti bune de citit in perioada liceului, fiind o scriere pe care personal chiar o vad in programa scolara. Cartea are in prim plan evolutia personajelor Scout si Jem, doi frati care isi folosesc inteligenta pentru a rezolva marile dileme ale copilariei. Initial acestia isi indreapta atentia spre vecinul lor, un personaj misterios care nu iese din casa niciodata, motiv pentru care e suspectat de mici poznasi de a fi orice altceva exceptand o fiinta umana si banala.

Lucrurile se complica dupa ce tatal celor doi, Atticus, care e personajul exemplu al cartii, e numit avocatul unui barbat de culoare acuzat ca ar fi violat o femeie alba. Evident ca rasismul si prejudecatile nasc conflicte iar cei doi copii sunt prinsi in mijlocul evenimentelor, osciland mereu intre a-si asculta si intelege tatal si a-i lua la bataie pe cei care aduc cuvinte nepoliticoase parintelui lor.

Scout e un personaj delicios si care imi aminteste de Arya Stark, fiind mereu o fetita atipica, care s-ar bate fericita cu un barbat decat sa poarte rochii. M-a incantat inteligenta acesteia, curiozitatea si atitudinea sa. A devenit cu usurinta una dintre personajele mele feminine preferate din literatura.

Scrierea a fost muzica pentru urechile mele. Atat de frumos ce jongleaza cu expresiile scriitoarea, incat iar revin la regretul prezentat initial: prea putin talent impartit cu muritorii de rand, as mai fi vrut vreo cinci carti de la aceasta. Mno, clasici astia au fost prea talentati.

„… Sa ucizi o pasare cintatoare” e o carte foarte buna si daca esti un cititor care se respecta, atunci trebuie neaparat sa adaugi acest titlu in biblioteca. Daca ati citit cartea sunteti asteptati cu impresii. 🙂

 

 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

12 comentarii la „…Sa ucizi o pasare cintatoare, de Harper Lee -una dintre scrierile care te formeaza

          1. Eu nu le-am citit. Am încercat Jane Eyre când eram mai mică și nu a fost pe gustul meu. Nu mă pot pronunța asupra lor când nici măcar nu le-am dat șanse. Le-am evitat și atât. Să vedem.

  1. Eu o am în mintea mea în raftul „to read” de ceva vreme dar nu am apucat nici acum să mi-o însușesc. Ce pot spune, sunt multe astfel de cărți pe care vreau să le pătrund dar apar și fel de fel de opinii care îmi îngreunează alegerile. Am ajuns la o concluzie: trebuie să citesc tot ce vreau, altfel nu descopăr și nu mai fac diferența între ceea ce-mi place și ce nu. În orice caz, m-ar interesa povestioara cărții. Te descurci să atragi oamenii și să îi și îndepărtezi de un anumit volum. :))

  2. Am citit cartea acum câțiva ani și mi-a plăcut (deși nu pot să zic că a fost o lectură ce mi-a schimbat viața la 360 de grade). Luna aceasta încep, în cadrul unui bookclub, Du-te și pune un străjer, să văd ce se mai întâmplă în universul lui Scout. Revin cu impresii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *