Ubik, de Philip K. Dick – prima intalnire cu genul SF

Desi am mai incercat sa citesc si Dune a lui Herbert, probabil mai mult din motive exterioare nu am reusit sa termin acea carte. Totusi mi-am propus sa nu renunt la incercarea mea de a ma „imprieteni” si cu acest gen, asa ca la scurt timp i-am spus un buna timid domnului Dick, despre care auzisem de bine, acesta fiind un rege in domeniul sau.

M-am inarmat cu perseverenta, hotarata ca de aceasta data sa nu abandonez lectura. Spre marea mea surprindere, gandul abandonului nici nu mi-a trecut prin cap. Am deschis cartea si am pastrat aceeasi curiozitate inca de la „eu sunt viu, iar voi sunteti morti” – care e fraza debutanta (bun inceput, domnule Dick) – si pana la „si asta era doar inceputul…” – scriitorul si-a dorit ca si dupa ce ii finalizam cartea sa ne mai gandim la ce mai fac personajele lui.

In Universul cartii Ubik intalnim o multitudine de aspecte dintr-un viitor mai robotizat, care, cu tot riscul de-a parea ignoranta, ma depasesc. Oamenii au tot fel de capacitati: scimba trecutul, prevad viitorul, ii pastreaza pe cei morti intr-o stare de semi-viata, stare ce le permite sa comunice intrei ei. Sa nu uitam si de mersul pe Luna, calatorie ce pare ca un drum pana la magazinul din colt in multe carti. Deci per total nimic nou pentru genul SF.

Personajele sunt mai umane decat m-as fi asteptat, te identifici cu ele. Joe Chip, de exemplu, care e si personajul central, e aparent iresponsabil si incapabil sa-si plateasca facturile, iar atunci cand pus de firma la care lucreaza sa o verifice pe Pat, o tanara cu un talent unic, cel de a schima trecutul, se lasa cumparat oarecum, desi isi avertizeaza totusi superiorii cu priverea la ea.

Totul se precipita dupa ce Joe, seful acestuia si alti cativa oameni pleaca pe luna, unde sunt surprinsi de o explozie. Aparent, in urma acest atac, Runciter, superiorul lui Joe, e singurul care moare. Insa treptam descoperim ca nimic nu ce parea a fi iar povestea devine nu atat o lupta pentr supravietuire, ci mai mult una pentru aflarea adevarului.

Lectura nu e deloc una usoara, in special daca nu esti familiarizat cu acest gen literar. Personal am avut multe momente in care simteam nevoia sa iau o pauza doar ca sa asimilez cele citite si sa inteleg ce s-a intamplat de fapt. Finalul m-a lasat in aceeasi stare de incertitudine.

Recomand cartea pentru ca are o doza buna de suspans, pentru ca potrivit informatiilor luate de pe internet e opera de referinta atat pentru genul SF, cat si pentru scriitor. Probabil voi mai incerca sa citesc o carte SF, dar nu prea curand. Voi ce credeti despre romanul prezentat, acest scriitor si genul pe care l-am tot numit?

DICK_Philip_-_Ubik

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

3 comentarii la „Ubik, de Philip K. Dick – prima intalnire cu genul SF

  1. Chiar dacă e considerat unul dintre cele mai importante romane ale genului, nu aș recomanda nici Dune și în niciun caz Ubik unora care nu au mai citit SF. Dacă vrei tot un clasic, încearcă Asimov (mai ales seria roboții) sau Clarke (Sfârșitul copilăriei), dar eu îți recomand sincer „lungul drum spre o planetă mică și furioasă”, e un SF care o să-ți placă pentru că e centrat pe personaje, nu pe idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *