Nebunul alb, de Allex Trușcă- și oamenii mari au nevoie de basme

Fiindcă tot planează câteva prejudecăți asupra literaturii române, mi-am zis că ar trebui să profit de faptul că am un blog și să încep o campanie de promovare a talentelor literare de la noi. Trebuie să recunosc că nici eu nu duc lipsă de emoții, dar până în prezent m-am bucurat de câteva surprize plăcute și acest fapt îmi oferă curaj. 

Cea mai recentă întâlnire cu un scriitor român a fost cea cu domnul Trușcă, un om care ne prezintă lumea ca pe o tablă de șah în care Dumnezeu și Fiul Său se duelează în strategii de luptă. Un mare like pentru această idee, jocul de șah dă o mai mare valoare scriiturii.

Cartea îl are în centru pe Erin, un Harry Potter al literaturii românești, un Harap-Alb modern, dacă vreți. Protagonistul are toate trăsăturile unui erou în devenire. Și nu mă refer la un curaj nebun sau abilități de luptă, ci la un caracter puternic, la inteligență și la o capacitate demnă de apreciat de a-și câștiga respectul și iubirea celorlalți.

Erin are tot felul de vise, bizare și pentru el, și pentru cititor. Ce nu știe tânărul nostru erou e că în mâinile sale și în mintea lui e viitorul și trecutul lumii în care trăiește. Ce află despre el, ce personaje îl ajută aflați citind. 😀

Am învățat că cea mai frumoasă femeie e cea pe care o iubești, cea care te face să simți că lumea este așa mică atunci când ești lângă ea, și atât de mare și rece atunci când ea nu mai este. 

Am apreciat că povestea adună multe personaje fantastice și le amestecă cu mituri de prin Biblie, dar le oferă tuturor trăsături umane. Mi-au plăcut umorul contestațiilor, dar și momentele de înțelepciune. Totuși am simțit nevoia unei doze mai mari de suspans, chiar adrenalină. Dar poate în volumul următor fiindcă sfârșitul te lasă încă în căutare de răspunsuri și cu o mare dorință de răzbunare. 

„Nebunul alb” e o scriere în care maturizarea unui tânăr are loc pe frontul de luptă, în timp ce Dumnezeu și Fiul Său malefic privesc satisfăcuți totul. E o carte cu de toate pe care nu ai voie să o ratezi. 

Timpul, cu puterea lui, vindecă totul, dar acum și el s-a împuținat. Timpul nu mai este pentru oameni. 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Un comentariu la „Nebunul alb, de Allex Trușcă- și oamenii mari au nevoie de basme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *