Cum m-am oprit din citit seria „Instrumente mortale”?

Dacă ați mai fost prin spațiul meu virtual știți deja probabil că am fost un fan al cărților, așa clișeice cum erau. Acea serie era un fel de plăcere vinovată, ceva ușor de citit cu personaje active, tinere și neliniștite, în căutarea pericolului mereu. Avea și o doză de suspans, romantism, aroganță. Erau ce trebuie când mai voiam o pauză de la stresul zilnic. Însă prin volumul cinci am dat cu cărțile de pământ.  De ce?

 Personajele nu au evoluat deloc pe parcursul volumelor citite. Având în vedere că povestea se întinde pe parcul a șase cărți, te aștepți să vezi personajele crescând, să fie mai mature, să-și calculeze decizile, să-și temperezele instinctele, să lase experiențele prin care au trecut să-și pună amprenta asupra personalităților acestora.

În realitate, Clary din primul volum e la fel de impulsivă (îndrăznesc să spun chiar prostuță) ca cea din volumul în care m-am oprit eu cu cititul. Și nici din punctul de vedere al abilităților fizice nu evoluează prea mult. Puterile ei se arată foarte rar, în general rămâne domnița la ananghie pe care se dau toți peste cap să o salveze. Și cu timpul devine plictisitor. 

Nici Jace nu impresionează mai mult. Ascunde multe lucruri, se poartă misterios, o respinge pe Clary și enervant e că face aceste lucruri în aproape fiecare volum. Mie relația lor nu mi s-a părut mai puternică, cu toate că ambii fac foarte multe sacrificii unul pentru celălalt. Până la sfârșit (sfârșitul la care am ajuns eu), el rămâne tipul sexy și arogant care se comportă cu iubita lui de parcă aceasta ar fi o puștoaică năzbâtioasă și nu prea înzestrată intelectual (ceea ce și e uneori).

De asemenea, multe capitole din cărți mi s-au părut a fi scrise de umplutură. E o lălăială continuă vreme de cel puțin 150-200 de pagini și abia aproape de final își amintește scriitoarea că puțin suspans nu strică. Dar până atunci ești pe cale să renunți de câteva ori la a mai lectura.

Nu pot să nu precizez, deși inițial am spus că nu mă deranjează atât de mult acest aspect, că scriitoarea a adunat toate clișeele lumii și le-a pus în această serie: băiatul rău și sexy care se îndrăgostește de fata timidă și care nu are încredere în ea, triunghiul amoros fără sens, care îl pune într-o situație penibilă pe Simon în cazul nostru, posibilitatea ca cei doi amorezi să fie de fapt frați, părinții care ascund lucruri, fapt ce duce la și mai multă suferință. Și câte și mai câte. 

Din aceste motive eu nu am mai putut continua seria, dar aș fi tare curioasă să aflu ce parere aveți voi despre ea. 😀

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

7 comentarii la „Cum m-am oprit din citit seria „Instrumente mortale”?

 1. Eu am început „Doamna de la Miezul Nopții ” de la Cassandra Clare și am reușit sa citesc doar vreo 40-50 de pagini. Știu ca nu se judecă o carte de la primele pagini, dar eu nu am judecat cartea, ci stilul autoarei. Pur și simplu mi s-a părut ca prea se lungește. Mi-Am amintit ca mi-a zis sora mea ca în „Anna Karenina”, Lev lungea o scena în care un personaj se ocupa de treburile campului în vreo 5 pagini, și doar despre faptul ca el cosea. Ei, asa mi se părea ca face și Cassandra, ca lungește scenele și ca nu pare sa vrea sa depășească momentele în care se întâlneau sau vorbeau personajele. Și am dedus asta doar din câteva pagini, nici nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi fost dacă terminam cartea aia. Slava domnului ca m-am oprit, altfel innebuneam de-a dreptul! Dar este strict părerea mea! Mă mir cum de ceilalți iubesc atât de mult cărțile ei! Adică, îmi place sa citesc volume ce conțin descrieri minuțioase, dar totul pana la un punct.
  Nu pot să nu mentionez că mă bucur sa „aud” ca te-ai „plictisit” de cărțile ei! 😆

  1. Nu se lungeste in descrieri neaparat, ci în fapte și dialoguri neimportante. Cel puțin aceasta a fost impresia mea.
   Am și eu cartea de care spui tu, dar e pe raft de câteva luni. Am deschis-o ieri doar ca să o inchid la loc.
   Și e foarte amuzant că te te bucuri de asta. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *