5 motive pentru care „Cântec de gheață și foc” e o capodoperă 

Deși mai am mai bine de un volum până să mă despart de cele șapte regate și de urzeala secolului, de un lucru sunt sigură: ceva mai bun de atât rar mi-a fost dat să citesc. Și să văd -de ce nu?- pentru că și serialul, deși sărac în detalii- e mult mai bun decât te-ai fi așteptat de la o ecranizare. Însă cărțile sunt perfecte. Să vă explic de ce:

1. Ești ținut ca pe ace și surprins mereu. Sunt multe jocuri de putere, nu poți să ai încredere în nimeni, răsturnările de situație sunt la ordinea… paginilor, oamenii ucid și sunt uciși, nimeni nu scapă nevătămat din urzeala tronurilor. În aceste cărți nu există personaje bune sau rele, de aceea vei fi surprins când vor trăda cei pe care îi considerai de încredere și vor ajuta cei pe care îi vedeai drept băieții răi. 

2. Ai o lume nu o poveste. În cele peste 4000 de pagini nu vei citi un basm despre lupta dintre bine și rău. În primul rând fiindcă nu există bine, ci corectitudine (iar ce e corect, nu e întotdeauna și plăcut). „Cântec de gheață și foc” scrie istoria celor șapte regate, a tuturor regilor care și-au pus fundul pe tronul de fier. Vei ști câte ceva despre fiecare casă și descendenții ei și vei urmări îndeaproape, vreme de ani, fiecare conflict, luptă pentru putere, promisiune de răzbunare și crimă.

3. Multiplele perspective narative. Ce a făcut Martin cu perspectivele mi se pare demn de Nobel. Să pui la curent cititorul cu trecutul, traumele, fricile, gândurilor și urzelilor atâtor personaje e treabă de om care chiar știe ce face. Martin nu te lasă în pom la sfârșitul unui volum, ci îți explică fiecare faptă împreună cu motivele pentru care a fost realizată. Fiecare fir e atent împletit și totul se leagă în această serie.

4. Personajele sunt geniale. Alte cărți sau serii te-au obișnuit probabil cu un protagonist atent creionat, în timp ce despre celelalte personaje nu știi foarte multe lucruri. Ei bine, în „Cântec de gheață și foc” vei ști tot ce vrei și despre ucis, și despre asasin. Sunt atât de atent construite și cunoscându-le trecutul, ajungi să le justifici fiecare crimă și să-i iubești și pe cei mai lipsiți de suflet. Toate personajele sunt memorabile și speciale prin ceva: iscusință în luptă, replici, inteligență, spirit justițiar. 


5. Ai de toate. Lupte, sânge, incest, sex, dragoste, trădare, dreptate, istorie, amuzament, durere. Opera e complexă, abordează într-un mod echilibrat multe dintre plăcerile și problemele lumii dintotdeauna. Fiecare aspect abordat e ca o piesă de puzzle care completează o urzeală memorabilă. 
Deci, tot nu ai de gând să te apuci de citit? 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

6 comentarii la „5 motive pentru care „Cântec de gheață și foc” e o capodoperă 

  1. Am primit și eu primele 2 volume astăzi și sunt atât de entuziasmată! Abia aștept sa le citesc! Mi-a plăcut extrem de mult serialul, deci garantez de acum ca voi iubi și eu cărțile! 😆 Un articol bine pus la punct! Te felicit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *