„Iubita mea, Sputnik” de Haruki Murakami-cea mai bună carte a scriitorului citită până în prezent 

În timp ce pe unii scriitori îi apreciezi de la prima carte citită, pentru alții ai nevoie de mai mult timp pentru a-ți exprima o opinie asumată pe deplin. În cazul lui Murakami a trebuit să citesc nu mai puțin de șase romane ca să-l pot pune fără reticențe în lista romancierilor preferați. Iar această convingere a mea se datorează celei mai bune scrieri citite până în prezent de la celebrul japonez, Iubita mea, Sputnik.

Deși Murakami era pe lista mea de to read în această lună, în plan aveam romanul 1Q84, dar în urma unui impuls de moment, am ales să citesc această scriere. Nu pot să neg, în cazul cărții recenzate m-au atras dimensiunea și titlul, mai mult decât în partea cealaltă. Și o dorință de a citi ceva cu accente romantice. Nu că Murakami ar fi scriitorul declarațiilor de dragoste făcute pe petale de trandafiri. 

Iubita mea, Sputnik” e mai mult decât o poveste de dragoste. Da, intriga e cumva dată de întâlnirea dintre cele două femei, Sumire și Miu, însă nu mi s-a părut că s-a pus atât de mult accentul pe iubire cât s-a pus pe singurătate și pe sentimentul și durerea de a nu fi înțeles de ceilalți. Și mi s-a părut că scopul cărții nu e cel de a vorbi despre dragostea neîmpărtășită, ci despre puterea de a-ți duce la capăt existența măruntă. 

Povestea e spusă din perspectiva lui K, prietenul cel mai bun și confidentul lui Sumire, un personaj echilibrat, cu replici bune, un om cu care ai vrea sa bei câteva beri. Iubirea lui pentru protagonistă are o puritate, o chestie aparte. E erotică, dar nu obsesivă și îmi place mult acest aspect. De asemenea și dragostea Sumirei pentru Miu e de menționat, fiind memorabilă tocmai prin schimbarea pe care o produce în viața lui Sumire. E ca un refresh, e o nebunie și nu fiindcă prin ea se abordează și promovează homosexualitatea, ci doar prin ce provoacă. 

Am spus la început că e cea mai bună carte a scriitorului citită până acum și probabil mulți vă întrebați de ce, nefiind și cea mai complexă sau cea mai bine scrisă. Aflați că m-am regăsit în această scriere mult mai bine decât în oricare alta. Sumire îmi seamănă mult și nu doar prin faptul că visează să fie scriitoare. Ci prin întreaga ei personalitate.

Cartea se citește foarte ușor, eu am terminat-o într-o singură după-amiază și ți-o recomand, dar doar în cazul în care nu ți se sparge o venă dacă citești despre sex sau homosexualitate. 

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

4 comentarii la „„Iubita mea, Sputnik” de Haruki Murakami-cea mai bună carte a scriitorului citită până în prezent 

  1. Pe mine Murakami m-a cucerit cu La sud de graniță, la vest de soare. Nu am citit încă toată opera semnată de scriitor (mai ales că e un scriitor prolific și mă bucură nespus de mult că scoate romanele unul după altul și în prezent). Nu am ajuns nici la Iubita mea sputnik, dar dacă tot am citit recenzia ta mă ambiționez să o ”mut” pe lista mea de to-read din viitorul cel mai apropiat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *