Iureșul săbiilor (Cântec de gheață și foc #3)- George Martin m-a făcut să plâng de-a binelea 

Mie încă nu-mi vine să cred cât am fugit de această serie și cât de convinsă eram că nu o să-mi placă iar acum sunt îndrăgostită efectiv de cărțile lui Martin. Volumul trei a fost deasupra celorlalte în ceea ce privește suspansul, dar și emoția. Nu-mi amintesc când am plâns ultima dată la o carte așa cum s-a întâmplat acum. Deși bănuiam că aceste personaje (evident, nu spun care) vor muri, sfârșitul lor m-a șocat peste măsură . 

În schimb au existat și morți care m-au făcut fericită. Nu suficient fiindcă eu speram la tortură iar ce au primit aceștia nu a fost chiar ce meritau. Dar e mai bine decât nimic. Tot la capitolul moarte mai adaug și că probabil Martin a scris acest volum într-o perioadă grea a vieții, altfel nu-mi explic de ce a ținut să ucidă atât de multe personaje importante. Le pierzi numărul la un moment dat. 

Ce mai fac personajele? În mare parte evoluează. Până și Sansa e cu o idee mai inteligentă decât până acum. Nu cu mult. Înțeleg, suferă, e singura nevoită să plece capul în fața celor care au făcut rău familiei Stark, e ca o jucărie în mâna tuturor. Dar în continuare mi se pare prea naivă și slabă pentru lumea în care trăiește. Și cred că va mai avea mult de suferit din acest motiv.

Ceilalți frați Stark se întrec în acte de eroism, Jon luptă, lucrează sub acoperire, minte, dar își păstrează onoarea (mă rog, cu o excepție care întâmplător se numește Ygritte). Bran își descoperă mai bine puterile și profită de ele. Arya e mai puternică decât te-ai fi așteptat. Ucide, deși e încă o fetiță și adună prea multă ură pentru ea. 

Cersei e la fel de malefică și dezagreabilă, în timp ce Jaime m-a câștigat (nu vă spun cum, dar dacă citiți nu va fi greu să aflați), deși nu aș fi spus că acest lucru va fi vreodată posibil. Tyron trece printr-o perioadă foarte grea, e trădat de oamenii care păreau să-l iubească și ajutat de cine nu te aștepți. De asemenea mai toți vor să scape de el.

Daenerys face multe greșeli, deși ea nu le numește așa, ci crede că face dreptate. Dragonii și oamenii săi sunt mult mai greu de stăpânit decât s-ar fi așteptat. Aștept cu nerăbdare ziua cand va ajunge să lupte pentru Tronul de fier.

Sunt multe nunți în acest volum, însă vor fi pătate cu sânge. De asemenea, multe personaje trădează și nu sunt cele care te aștepți să o facă. Pe undeva are loc și o răsturnare de situație, deși e mult spus. În realitate, vei afla că una din crimele care au avut rol de intrigă nu e realizată de cine ai fi crezut. 

Ah, e un volum complex pe care îl citești fie cu ochi în lacrimi, fie cu stupoare. Vei fi surprins și ținut în suspans. Și să știi că mare păcat să nu-l citești. 🙂

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

5 comentarii la „Iureșul săbiilor (Cântec de gheață și foc #3)- George Martin m-a făcut să plâng de-a binelea 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *