A walk to remember de Nicholas Sparks-bate filmul cartea?

După ce am văzut filmul de cel puțin trei ori, am aflat că există și cartea, dar evident nu am găsit un motiv pentru care să o citesc, doar știam deja povestea. Totuși ceva s-a întâmplat atunci când am văzut-o pe raftul unei librării. Nu mi-a șoptit o voce bizară nimic în cap, dar am simțit că vreau să o am în bibliotecă. Așa că am luat-o și am citit-o în aceeași zi. 

La început nu m-a impresionat deloc, ba chiar aveam multe comentarii negative de adăugat pe măsură ce înaintam cu lectura. Landon Carter părea mult mai superficial în carte, aspect deloc anormal având în vedere că perspectiva narativă îi aparține. Prejudecățile lui mă iritau și dacă nu aș fi văzut deja filmul și nu aș fi știut cum va evolua povestea și omul, protagonistul, aș fi aruncat romanul fără regret.

Jamie Sullivan din carte e cu mult mai atipică adolescenților decât actrița iar unele descrieri ale ei se repetă în mod obsesiv, încât din nou, te simți iritat, de data aceasta de scriere. Care apropo nu e o lumină, ba chiar mi se pare că am citit cărți mai bune de la acest scriitor. Nu știu dacă e printre prime cărți scrise, dar aparent așa se pare.

În film ai parte de mai multă acțiune, adolescenți mai răzvrătiți, schimbarea lui Landon e mai impresionantă. În carte se încearcă crearea unei imagini negative asupra protagonistului, dar nu e o încercare tocmai reușită. Înțelegeți deci că mai bine de jumătate de carte am trăit cu impresia că filmul a fost mai bun.

Însă finalul a salvat romanul. Toată „răsturnarea de situație”, deloc imprevizibilă de asemeanea, toată emoția dată de sfârșitul tragic și fericit deopotrivă, toate mi-au adus aceleași lacrimi în ochi pe care mi le aducea și filmul. Și nu mă așteptam deloc la valul de tristețe care m-a cuprins în zilele de boală ale protagonistei. 

Per total, cartea e plină de clișee și în definitiv nici nu e foarte bine scrisă. Dar mi-a rămas în suflet această poveste cu toate defectele ei. Voi ce părere aveți?

Share this...
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

4 comentarii la „A walk to remember de Nicholas Sparks-bate filmul cartea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *